VP-ASP :: Shopping Cart Software

Shopping Cart Software Solutions for anywhere in the World

US/Canada(Toll Free): +1 888 587 2278
Europe/UK: +44 (020) 7193 9408
Australia/New Zealand: +61 3 9016 4497

VP-Cart StoreFront Customer Forum

Home | Profile | Register | Active Topics | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

 All Forums
 VPCart Forum
 VP-ASP set-up problems
 Problem with MySQL V5 and VPASP 6 on Win2003
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Author Previous Topic Topic Next Topic  

heinz
Starting Member

Canada
13 Posts

Posted - December 11 2005 :  14:16:47  Show Profile  Visit heinz's Homepage  Reply with Quote
I created the database as per the $install.htm and then tried to run the convertmysql,asp script.

The page loaded ok and I entered the filename: create600mysql.txt and my password into the password field. (Also tried leaving password blank)

This is the error I get:
[Microsoft][ODBC Driver Manager] Data source name not found and no default driver specified

DRIVER={MySQL}; Server=127.0.0.1; Database=mysql600; UID=root; PWD=mypassword

No problem connecting with mysqladmin from local machine and also from another machine.

' VP-ASP Shopping Cart Database Configuration 6.00
const xDatabase="mysql600" 'Database name
const xdblocation="" 'location of database relative to VP-ASP files
const xdatabasetype="MYSQL" ' Database type: empty or ODBC, SQLServer, Drive
const xSQLUser="root" ' SQL Server user
const xSQLPwd="mypassword" ' SQL Server password
const xSQLServer="localhost" ' SQL Server name or IP address

Have tried localhost and 127.0.0.1 for the SQLServer.

Did I miss where a DSN has to be created?

Thanks in advance for any pointer you may be able to provide.

Heinz

Edited by - heinz on December 11 2005 14:22:20

seanuk
Starting Member

21 Posts

Posted - April 12 2006 :  08:39:46  Show Profile  Reply with Quote
i'm getting exactly same.

did you get this sorted ?
Go to Top of Page

support
Administrator

4296 Posts

Posted - April 15 2006 :  01:06:57  Show Profile  Visit support's Homepage  Reply with Quote
Hi,

Try setting xdatabasetype = "MYSQL351" instead.

This tells VP-ASP to connect using more recent MYSQL ODBC drivers.

Regards,
Claire
VP-ASP Support
Go to Top of Page

heinz
Starting Member

Canada
13 Posts

Posted - May 01 2006 :  11:41:06  Show Profile  Visit heinz's Homepage  Reply with Quote
Finally getting back to this.

Tried the MYSQL351, no difference.

I can access database with a client prog and have data, etc. I.e. can view it.

This is the error from diag_mysqldbtest.asp. I'm in the process of double checking but am wondering re the ODBC driver: Do I have to set up a DSN entry via the MS ODBC Administration?

Database Open

Open Messages
[Microsoft][ODBC Driver Manager] Data source name not found and no default driver specified
Database ReadDatabase cannot be readVerify that the database is at the physical location in the open messageError Message
Open Messages
[Microsoft][ODBC Driver Manager] Data source name not found and no default driver specified
Database WriteDatabase cannot be writtenVerify that the database is in a folder that has both read and write accessError Message
Open Messages
[Microsoft][ODBC Driver Manager] Data source name not found and no default driver specified
Database PermissionsDatabase Permissions are not correctRead the FAQ on our web site regarding permission for the anonymous user IUSR


Thanks in advance
heinz

Heinz Wittenbecher
Byte Designs Ltd.
Go to Top of Page

Mark Priest
VP-ASP Expert

United Kingdom
573 Posts

Posted - May 09 2006 :  18:09:06  Show Profile  Reply with Quote
Hi Heinz.

I have the same problem.

I have modified the database code in one of the files to overcome this error.

I have emailed you the changes.



Regards,

Mark
Go to Top of Page

bitanet
Starting Member

Israel
1 Posts

Posted - May 20 2006 :  15:21:35  Show Profile  Reply with Quote
Hi Mark,

I have the same problem.

I Tried the MYSQL351, no difference.

Can you post or email me the change you did to overcome the problem?

Thanks in advance.

Benny Bitan
BitaNet
Go to Top of Page

fyre2012
Starting Member

10 Posts

Posted - June 01 2006 :  14:36:47  Show Profile  Reply with Quote
yes please! It would be much appreciated if the fix were posted here.

We're probably not the only ones with this problem, we're just not afraid to ask for help ;)

Thanks!


Edited by - fyre2012 on June 01 2006 16:06:21
Go to Top of Page

domer
Starting Member

5 Posts

Posted - June 09 2006 :  23:55:16  Show Profile  Reply with Quote
Guys,

I have the exact same issue. Can't figure out the cause!

MSQL running,
Permissions checked
the VPASP diagnostics failed as heinz described!

Who could give some help?

cheers
Go to Top of Page

heinz
Starting Member

Canada
13 Posts

Posted - June 10 2006 :  00:50:58  Show Profile  Visit heinz's Homepage  Reply with Quote
Sorry folks,

I didin't realize so many had the same problem.

I'll try to help, but I'm no expert.

A forwarn, I've put version 6 aside for now but I did have it working and the same worked for me with version 3.5/4. My reason for sticking with the older version is due to having made many changes to tie vpasp in as front-end to live ordering/stock-checks etc. I did use what I learned in getting V6 going to change from Access to mySQL in my older version and I'm extremely happy with the performance.

Not sure where to start as a bit of water has gone by the bridge, but lets try.

First, check ODBC Data Source Administrator and make sure you have the MySQL ODBC 3.51 Driver listed. If not get the Connector from the mySQL website.

Here is how I open the database:
Sub OpenDB
' Create ADO data connection object
Set cnnTkEcatDB = Server.CreateObject("ADODB.Connection")
connect_string = "Driver={MySQL ODBC 3.51 Driver}; Server=localhost; Database=" & mydata & "; UID=root; PWD=xxxxxxx"
cnnTkEcatDB.open connect_string
End Sub

Note that I went to values directly instead of variables other than mydata. That's was just to make sure resetting a variable did not happen. remember I'm working with much hacked code :-). Initially even then mydata var was hardcoded with it's value instead.

Hope this helps. If you've tried this and no go I'll try and go deeper into memory to see what I did.

Heinz
(have subscribed to the topic now so my coming back may be more timely :-)
Go to Top of Page

domer
Starting Member

5 Posts

Posted - June 10 2006 :  19:55:17  Show Profile  Reply with Quote
Hi Heinz,

I've downloaded MySQL connector 1.0.7 from mysql site, run it, install it and still can't see this driver in the ODBC list.

Could you clarify what sort of script you wrote in you last post, I can't grasp it. I have mySQL 5 installed.

much appreciated
Go to Top of Page

domer
Starting Member

5 Posts

Posted - June 10 2006 :  20:47:01  Show Profile  Reply with Quote
OK

I have ODBC driver installed properly now, it appears in the drivers' list and I probably one step closer to a successfull connection.

Open Messages
[MySQL][ODBC 3.51 Driver]Can't connect to MySQL server on 'localhost' (10061)

MySQL Admin Panel user name is "root" and I'm using "localhost" to open a connection. No problems whatsoever to get and control MySQL server.

Why "localhost" failed to connect ODBC to MySQL? Any hint is welcome!

Cheers
Go to Top of Page

heinz
Starting Member

Canada
13 Posts

Posted - June 10 2006 :  21:26:11  Show Profile  Visit heinz's Homepage  Reply with Quote
Be sure that root and localhost have permission to use the database.
I use NaviCat and SQLyog to import data, create indexes, etc. and to confirm the database is accessable.
I modified my searches a lot. These 2 progs make it easy to debug and make up fro my lack of SQL knowlwdge. I search close to a million items so lots of debugging is needed :-)

Are you working on same machine as your mySQL data? I.e. is it truly localhost? You might also try 127.0.0.1 instead. How much direct access do you have to the IIS server. What I mean is do you have direct access and control or are you working with a hosting service?

Heinz Wittenbecher
Byte Designs Ltd.
Go to Top of Page

ckore
Starting Member

3 Posts

Posted - May 18 2007 :  18:41:57  Show Profile  Reply with Quote
Do you have the MYSQL drivers installed?
They can be downloaded at:

http://mysql.netvisao.pt/downloads/connector/odbc/3.51.html

Just worked for me.
Go to Top of Page

NextStep
Starting Member

United Kingdom
1 Posts

Posted - August 13 2007 :  07:15:23  Show Profile  Reply with Quote
I had this problem. You have to add the const xSQLPassword="" aswell as XSQLPwd =""
Go to Top of Page
  Previous Topic Topic Next Topic  
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Jump To:
Snitz Forums 2000